Pony's en paarden

We hebben ongeveer 20 pony's en 15 paarden die we gebruiken voor de manege lessen. De kleinste pony heeft een stokmaat van ca. 1.30 m en het grootste paard een van 1.80 m. Het is ontzettend belangrijk dat onze lespaarden incasseringsvermogen hebben en betrouwbaar zijn. De meeste van onze dieren zouden makkelijk in de wedstrijdsport kunnen meedraaien en enkele doen dat ook of hebben het gedaan. 

Onze lespony's staan tijdens de lesuren in opzadel-boxen. Deze boxen zijn speciaal gemaakt om de veiligheid tijdens het poetsen en opzadelen te garanderen. De opzadel-boxen geven een goed overzicht over alle pony's en zijn makkelijk toegangbaar. Alle lespony’s gaan dagelijks in een groep naar buiten, zodat zij zich natuurlijk kunnen gedragen in een kudde. De lespaarden, pensionpaarden en pensionpony’s staan in boxen van ongeveer 3mX3m. Iedere box is voorzien van een voerbak en drinkbak. Alle paarden gaan in groepsverband naar buiten en indien het weer het toelaat staan ze in de wei.

Dagelijks komen de paarden en pony’s in groepsverband buiten. In de winterperiode kan dit in paddocks zijn en in de zomerperiode in ruime weides. Wij vinden dit heel belangrijk voor de sociale contacten en de gemoedstoestand van de paarden onderling.

Kinderen mogen alleen onder begeleiding van de ouders/begeleiders op stal komen. Kinderen zien de paarden en pony’s vaak als knuffeldieren, maar ook de dieren hebben vaak andere gemoedstoestanden. Hierdoor is het erg belangrijk voor de veiligheid, dat de kinderen niet alleen op stal zijn.

De paarden en pony’s mogen niet gevoerd worden. Door het voeren ontstaat voernijd en ruzie tussen de paarden en pony’s onderling. Ze houden er geen rekening mee dat er misschien ook wel eens mensen in de stal aanwezig zijn. Ook verliezen wij dan de controle over de hoeveelheid voer die ze krijgen en kunnen de dieren behoorlijk ziek worden, met alle gevolgen van dien.

Wij vragen iedereen dan ook beleefd om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Behandel onze dieren (ook de katten en honden) met respect en consequent, dan krijg je er meer voor terug dan je je kunt voorstellen!

 

 Historie

 De familie Steeghs is vanaf ongeveer 1975 begonnen met het lesgeven aan derden op de pony’s van de kinderen. De vijf kinderen van de familie Steeghs reden allemaal pony en zaten bij de plaatselijke ponyclub. Er was veel interesse van andere kinderen om ook te leren rijden, maar jammer genoeg hadden veel van deze kinderen niet de mogelijkheid om zelf een paard of pony te houden.

Bij de familie Steeghs heeft men een rundvee bedrijf en als hobby verschillende pony’s en paarden. Op zondagochtend werden deze pony’s beschikbaar gesteld en kreeg men, tegen een vergoeding, les van dochter Henriëtte en zoon John. De manege was langzaam uitgegroeid tot een neventak van het rundvee bedrijf. Toen het steeds drukker werd John meer en meer hippisch ondernemer naast z’n taken op het rundveebedrijf.

In 1991 is John getrouwd met de uit Well afkomstige Henriette Winkels, die zelf ook actief in de paardensport is. Henriette was secretaresse en nam na het huwelijk de administratie van het bedrijf op zich. Ook Henriette geeft met plezier les aan de klanten van het bedrijf. In november 1994 is het bedrijf verhuisd van het ouderlijk bedrijf naar de huidige accommodatie. Deze accommodatie werd omgebouwd van een rundveebedrijf naar paardenstal.

Vanaf 1999 is 'Hippisch Centrum Caprilli' helemaal zelfstandig van John Steeghs en Henriëtte Steeghs-Winkels. Meerdere ruiters die op het bedrijf hebben gereden, zijn doorgestroomd naar een eigen paard en doen het succesvol in de wedstrijdsport.

 In 2010 is het bedrijf genomineerd voor Hippische Ondernemer van Nederland, welke wordt uitgereikt tijdens de Horse Event. Sinds 2018 zijn er uitbreidingen geweest, waardoor er nu 80 paarden gestald kunnen worden. Ivo Steeghs is als zoon sinds 2020 bij het bedrijf gekomen en hij richt zich buiten de lessen ook op de training van paarden.

Agenda

   
   
   
   
   
   
   
   
Naar boven...